Lakásfelújítás és energiamegtakarítás = Energiatakarékos otthonok!

A lakásunk felújításának célja ne csak a szebb környezet kialakítása, hanem az energiatakarékos működés megteremtése is legyen egyben.

A lakások, otthonok felújításának eredményeképpen modernebb és esztétikailag megújult környezetet kapunk. De talán még ennél is fontosabb cél, hogy a renovációt követően otthonunk energiatakarékossá váljon. Ennek mértékét megfelelő építőanyagok és műszaki megoldások megválasztásával tovább lehet fokozni.

Egy energetikai felújítás fontos eleme - a nyílászárók cseréjén és a fűtési rendszer modernizálásán túl - az épület hőszigetelése. Az energiahatékony üzemelés akkor valósul meg, ha az épületet minél kevesebb nem-megújuló energiaforrás felhasználásával működtetjük úgy, hogy mindeközben lakókomfortunk nem csökken. Az energiatakarékosság nem csak azért fontos, mert globális szinten a rendelkezésre álló energiaforrások felhasználását és ezzel egyidejűleg az épületek károsanyag-kibocsátását csökkenthetjük.

A kevesebb energia felhasználása mindenki számára kézzel fogható előnyt nyújt, mégpedig az alacsonyabb fűtésszámlák formájában.

A fűtésre használt energia mennyiségét pedig azzal tudjuk csökkenteni, ha az épület hőveszteségét minimalizáljuk. Ebben elsősorban a megfelelő hőszigetelés kialakítása lehet segítségünkre. A legfőbb szigetelni szükséges felületek a házakat borító elemek, azaz a homlokzatok és a tetőfelület, melyen keresztül a legnagyobb lehet a hőveszteség.

Jó, ha tudjuk, hogy nem csak újonnan épített épületeket lehet hőszigetelni, hanem lehetséges a régebben épült otthonok utólagos hőszigetelése is, mind a homlokzatok, mind pedig a tetőterek, mid egyéb épületelemek esetében.

Feltehetjük a kérdést, hogy mégis, milyen anyagot válasszunk, melyik a “megfelelő” hőszigetelés? Az épületek ideális hőszigetelő-anyaga a kőzetgyapot, mely természetes alapanyagú (bazaltkő) termék, és amely tűzálló, illetve a tűzterjedést gátló anyag is egyben.

További kedvező tulajdonsága kiváló hangszigetelő képessége, legyen szó akár nem kívánt külső, az utcáról beszűrődő zajok vagy akár az épületen belül keletkező (pl. hangos szomszédtól eredő) zavaró hangok csillapításáról.

A kőzetgyapot ezenfelül páraáteresztő anyag, aminek köszönhetően csökkenthető a falak penészesedésének, gombásodásának veszélye: ezáltal otthonunkban egészséges lakóklíma biztosítható.

Mindezen kedvező tulajdonságok pedig a kőzetgyapot tartósságának köszönhetően hosszú évtizedekig fennállnak! A kőzetgyapot szigetelő-lemezek élettartama az épület élettartamával megegyezik, alakját, méretét, hőszigetelő képességét megőrzi, nem károsítják bogarak, madarak, nincs szükség cserére vagy bárminemű karbantartásra.

Amennyiben az a szempont is fontos számunkra, hogy a jövő generációinak élhető bolygót hagyjunk hátra, abban az esetben is ideális választás a kőzetgyapot, ami maga a fenntarthatóság.

A kőzetgyapot ugyanis több százszor annyi energiát takarít meg „működése” során, mint amennyibe előállítása került. A kőzetgyapot-szigetelés továbbá hozzájárul az épületek károsanyag-kibocsátásának csökkentéséhez, ezáltal a klímavédelmi célok teljesítéséhez, és globális méretekben az éghajlatváltozás visszaszorításában is szerepet játszik. Végül, de nem utolsósorban a termék nem tartalmaz semmilyen, az egészségre ártalmas anyagot.