Kőzetgyapot - A legkomplexebb hőszigetelési megoldás

Miért a kőzetgyapot a legsokoldalúbb szigetelőanyag? Természetes anyag, nem éghető, nem zsugorodik, átengedi a párát, továbbá nem utolsó sorban kiváló hang- és hőszigetelő is.

A szigetelőanyagok palettáján nagyon sok termék megtalálható, de olyan talán egyetlen egy sincs, amely ennyire komplex módon tudja kielégíteni a hőszigeteléssel szemben támasztott elvárásokat.

A mindenki által is jól ismert bazaltkő, amely a kőzetgyapot hőszigetelés alapanyaga természetes, nem éghető, nem zsugorodik, nincs hőmozgása, tartós és kiváló mechanikai tulajdonsággal rendelkezik. Ezért is készítették belőle korábban a kockaköves útburkolatokat.

A bazaltkőből készült kőzetgyapot alapú ásványgyapot szigetelés minden kedvező tulajdonságát hordozza az alapanyagnak, kiegészítve a speciális gyártástechnológiának köszönhetően a nyitott rugalmas szálszerkezetből fakadó kiváló páraáteresztő, hőszigetelő és hangszigetelő tulajdonságokkal.

Vannak olcsóbb termékek, vagy olyanok is, amelyeknek jobb a hőszigetelő képeségük, viszont ezek a termékek számos más tulajdonságban lehetnek jóval gyengébbek. Pl. éghetők, vagy zárt szerkezetük miatt akusztikai szempontból felerősíthetik a zajokat (doboz hatás), a zsugorodásra, hőmozgásra hajlamos tulajdonságuk, rugalmatlan szerkezettel párosulva pedig vonalmenti hőveszteségeket okozhatnak, ha nem töltik ki teljesen a szigetelendő területet. Ilyen problémával a kőzetgyapot szigetelés esetében nem kell számolni.

A kőzetgyapot szigetelés főbb előnyei:

Természetes

A bazalt, mint alapanyag a természetben nagy mennyiségben megtalálható, a vulkanikus tevékenységeknek köszönhetően újra termelődő alapanyag. A gyártástechnológia során nem készítünk belőle más anyagot csak megolvasztjuk és szálasítjuk.

A visszahült bazaltszálak képezik a szigetelés kb. 99 %.-t, a fennmaradó 1 % pedig 2 adalékanyag, melyet a gyártástechnológia során használunk, egyik egy hőre keményedő műgyanta, mely a szálak egymáshoz kapcsolódását biztosítja, ezzel a kikeményedett műgyantával már sokan találkoztak, közönséges nevén bakelit, régen még a telefonkagylók anyaga is ebből készült, mivel az egészségre teljesen ártalmatlan. A másik pedig elenyésző mennyiségben egy impregnáló olaj, mely vízlepergető (hidrofób) tulajdonsággal ruházza fel a terméket.

A fentieken kívül a ROCKWOOL kőzetgyapot termékek nem tartalmaznak azbesztet, szilikogén, gombaölő, tartósító, égés késleltető, égésgátló anyagokat, hőszigetelő gázokat. A kőzetgyapot nem tartalmaz kristályos, csak amorf szilíciumot, így szilikózist sem okoz. A legalacsonyabb radon-emissziójú építőanyagok közé tartozik. 

Újrahasznosítható, nem képez veszélyes hulladékot, ez az építtetők, kivitelezők számára azért is fontos, mert normál lerakóban elhelyezhetik az építési hulladékot, nem kell veszélyes hulladékként kezelni.

A szálasított kőzetgyapot termékek annyira természetesek, környezetbarátak és jó a biológiai oldóképességük is, hogy kiválóak növényházakban ültetőközegnek is. A ROCKWOOL egyik üzletága csak ezekkel a termékekkel foglalkozik. Talán nincs is szigorúbban vizsgált terület, mint az élelmiszerbiztonság.

Tartós szigetelőanyag

Tartósságát alapvetően az alapanyagnak (bazaltkőnek) köszönheti a termék. A bazaltkő olvadékából - a legjobban szemléltető módot talán úgy lehetne leírni, hogy a vulkanikus tevékenységet ötvözve a vattacukor készítéssel – gyártott termék, külön adalékok nélkül, a kivitelezési előírások betartása mellett, tartósan képes, az épület élettartamával megegyező ideig – több mint 50 évig - biztosítani az elvárt szigetelő képességet.  

  • Mivel akárcsak a bazaltkő nem zsugorodik az élettartama során, nem esik össze, nincs hőmozgása, nem keletkeznek az illesztések mentén vonalmenti hőhidak, ahol a szigetelés hatékonyságát rontó módon „áthúzhat” a hideg vagy kiszökhet a meleg. 

  • A hőmozgásra (tágulásra, zsugorodásra) érzékeny pl. vakolt felületek alatt sem fognak kirajzolódni a táblák szélei, mivel nincs hőmozgása sötét színű, nyáron akár 70-80 fokra felmelegedő felületek alatt is kiválóan alkalmazható, nem kell számolni a vakolt felület idő előtti tönkremenetelével. 
  • A tartósság a rugalmas szálszerkezet kötéseire is vonatkozik, mely a szerkezetekbe történő befeszülését biztosítja a termékeknek. Ez különösen ott fontos, pl. szarufák között, ahol a termékkel szemben elvárás, hogy évtizedekig a helyén maradjon, lecsúszásból, zsugorodásból, hőmozgásból fakadóan ne alakuljanak ki hőveszteségek, hőhidak a szerkezetben!

Mivel a termékből élettartamuk alatt kidiffundáló, kiszökő hőszigetelő gázokat sem tartalmaz a szálak között nyugalomban lévő levegő által biztosított hőszigetelő képességét élettartamán keresztül megőrzi.

Kiváló hőszigetelő

A kőzetgyapot hőszigetelő képességét a kőzetszálak között található legtermészetesebb szigetelőanyag, a levegő biztosítja A ROCKWOOL kőzetgyapot finom szálszerkezetének és viszonylag magas testsűrűségének köszönhetően a szálak közötti levegő megközelítőleg nyugalomban van.

A kőzetgyapot hőszigetelő képességét befolyásolhatja, hogy vízszintes vagy függőleges felületet hőszigetelnek vele, hogy a felülete áramló vagy nyugalomban lévő, nedves vagy száraz levegővel érintkezik.

Fontos, hogy mindig a megfelelő szigetelést válasszuk a szerkezeti igényekhez igazodva. A termékek testsűrűsége, mechanikai, akusztikai tulajdonságai lényegesen eltérők lehetnek.

Víztaszító / Hidrofób

A fejlesztések eredményeképpen a ROCWOOL cég olyan kőzetgyapot hőszigetelő anyagokat gyárt, melyek teljes keresztmetszetükben víztaszítóak. Bár az ásványgyapot szigetelőanyagok víztaszítása igen fontos és lényeges tulajdonság, ehhez kapcsolódó műszaki követelmény nálunk nem létezik.

A víztaszító tulajdonságokkal nem rendelkező kőzetgyapot – akár a gyapjú – igen nagy mennyiségű nedvességet képes rövid idő alatt felvenni, viszont a felvett nedvességet csak lassan és nehezen adja le.

A beépítés előtti tárolás és a beépítés folyamán előfordul, hogy a kőzetgyapotot pl. csapadék éri. A víztaszító ROCKWOOL kőzetgyapot termék felületéről a vízcseppek – a vágott felületekről is – leperegnek. A víztaszító tulajdonság másik előnye, hogy a huzamosan erős csapadékhatásnak kitett kőzetgyapotnak is csak a felülete nedvesedik, vízfelvétele továbbra is csekély marad.

A hőszigetelő anyagok szigetelő képessége nedves állapotban lényegesen rosszabb, mint szárazon, ezért igen fontos, hogy ne nedvesedjenek át. A hidrofobizálás a kőzetgyapot páraáteresztő tulajdonságát nem befolyásolja.

A kőzetgyapot víztaszító képessége úgy jön létre, hogy a szálképzést követően az ún. ülepítő kamrába kerülő kőzetgyapot szálakra impregnáló anyagot fecskendeznek, ami az elemi szálak felületén filmréteget képez. Ez okozza azt, hogy a kőzetgyapot felületére kerülő víz csepp- vagy golyóalakot vesz fel, és a felületről legördül. 

Kiváló páraáteresztő képességű

A kőzetgyapot nyílt pórusú szerkezete miatt alacsony páradiffúziós ellenállású. Ez a tulajdonsága különösen alkalmassá teszi a külső térelhatároló szerkezetek külső oldali hőszigetelésére, mivel a szerkezet teljes páradiffúziós ellenállását gyakorlatilag nem növeli.

A µ páradiffúziós ellenállási tényező megmutatja, hogy 1 m vastag anyag páradiffúziós ellenállása hogyan arányul 1 m vastag levegőéhez. A kőzetgyapoté 1,1-1,5, vagyis páradiffúziós ellenállása a levegőével majdnem megegyező. A vízpára tehát gyakorlatilag akadálytalanul vándorolhat a kőzetgyapotban.

Jó hangelnyelő

A kőzetgyapot, nyitott szálszerkezete révén, a beeső hanghullámokat nagymértékben elnyeli. A hang, mint a levegő mechanikai rezgésének energiája a kőzetgyapot szálak közé érve az azokon fellépő súrlódás következtében hővé alakul. A kőzetgyapot általában a 100 Hz feletti frekvenciájú hangokat nyeli el különösen jól.

Nem éghető anyag

A kőzetgyapot nem éghető építőanyag, ezért igen erős hőterhelésnek is kitehető. Tűzvédelmi osztálya A1. Bár a kőzetgyapot termékek kötőanyaga kb. 250 °C hőmérsékleten, gyakorlatilag füstmentesen eltávozik (ilyen hőmérséklet csak épülettűz esetén éri a szigetelést), a kőzetgyapot olvadáspontja magasan 1000 °C felett van (A kőzetgyapotot 1400 °C-os olvadékból gyártják).

Mivel gyakorlatilag soha, egyetlen épülettűz során sem keletkezik ilyen magas hőmérséklet, ezért a kőzetgyapot megvédi az épületszerkezeteket, meggátolja a tűzterjedést (A szintén szálas szigetelőanyag üveggyapot már 600-650 °C-on megolvad). 

Az olajiparban például egyes esetekben 240 perces tűzállóságot várnak el a tűzvédelmi szigeteléstől. A ROCKWOOL által gyártott Conlit kőzetgyapot termékek még ezt a rendkívül extrém tűzterhelést is kibírják.

A csupasz ROCKWOOL kőzetgyapot termékek tűzvédelmi szempontból a legkedvezőbb, A1 neméghetőségi besorolást kapták, tűzvédelmi szempontból a beépíthetőségüket nem korlátozzák.

Alak, valamint mérettartó

A kőzetgyapot termékek igen nagy hőmérsékleti szélsőségeknek vannak kitéve, mivel külső felületük nyáron a magastetőkön akár 60-70 fokra felmelegedhet, télen –20 fokra is lehűlhet.

A kőzetgyapot ezt a meglehetősen nagy hőmérsékletkülönbséget alakváltozás és feszültség nélkül el tudja viselni, mivel nincsen értelmezhető hőtágulása, mert az az anyagon belül a szálak egymás közötti mozgásában valósul meg.

A ROCKWOOL kőzetgyapot nem zsugorodik, nem roskad, nem boltozódik fel. Mivel a ROCKWOOL kőzetgyapot alak- és mérettartó, ezért szükségtelen a termékek lépcsős szélkialakítással történő illesztése, ami költségmegtakarítást, illetve olcsóbb, gyorsabb kivitelezést eredményez. Egy rétegben is fektethető.

Öregedésálló termék

Egyes zárt cellás műanyaghabok töltőgáza az évtizedek folyamán lassan eltávozik a szigetelőanyagból, és ezért hőszigetelő képességük időben nem állandó. Mivel a kőzetgyapotban a levegő szigetel, ezért hőszigetelő képessége az idő múlásával nem romlik.

A kivitelezési előírások betartásával elhelyezett kőzetgyapot szigetelés ötven év után is megőrzi eredeti mechanikai és hőtechnikai tulajdonságait, így élettartama az épület élettartamával megegyező.